SBI CLERK Sample Question Papers – General Knowledge (Books & Author)

1. Who is the author of “The Kalam effect: My years with the president”?

(a) P.M.Nayar

(b) Sonia Gandhi

(c) L.K.Adwani

(d) Arun Shaurie

ANS (a)

2. Who is the author of the book “Superstar India : From Incredible to Unstopable”?

(a) L.K.Adwani

(b) Arundhati Roy

(c) Shobha De

(d) Vikram Seth

ANS (c)

3. The Sanskrit poet called as the Indian Shakespeare?

(a) Kalidasa

(b) Thulasidas

(c) Sudraka

(d) Kautilya

ANS (a)

4. Mulk Raj Anand is the author of

(a) The Post Office

(b) Gora

(c) India Wins Freedom

(d) Coolie

ANS (d)

5. Who is the author of the book ‘My other two daughters’?

(a) Lalu Prasad Yadav

(b) Surjit Singh Barnala

(c) E.M. Forster

(d) Paul Kennedy

ANS (b)

6. Who is known as the Father of Detective Story

(a) Arthur Conan Doyle

(b) Bram Stoker

(c) Edgar Allen Poe

(d) None of the above

ANS (c)

7. Man-The Maker of His Own Destiny’ “ book was written by

(a) V.S. Naipaul

(b) Mahatma Gandhi

(c) Guenter Grass

(d) Swami Vivekananda

ANS (d)

8. Find out the odd one

(a) Louis Fischer

(b) Ibsen

(c) William Shakespeare

(d) Sherlock Holmes

ANS (d)

9.One among the following is not written by Kalidasa

(a) Saakunthalam

(b) Raghu Vamsam

(c) Rith Samharam

(d) Kaavyadooth

ANS (d)

10. ‘Sonia, a Biography’ was written by

(a) Sonia Gandhi

(b) Arundhathi Roy

(c) Rasheed Kidvai

(d) V.K. Madhavan Kutty

ANS (c)

11. One among the following is not a Harry Potter story

(a) Chamber of secrets

(b) The philosopher’s stone

(c) Half blood prince

(d) Naked Truth

ANS (d)

12. Jules Verne, a French science fiction writer wrote a book, which carried a more or less accurate prediction of the launching of Apollo-8. Which is the book

(a) From the Earth to the moon

(b) All under Heaven

(c) A Midsummer Night’s Dream

(d) Past and Present

ANS (a)

13. Who is the author of “A Passage to England”?

(a) E.M. Forster

(b) Nirad C. Chaudhari

(c) G.B. Shaw

(d) Winston Churchill

ANS (b)

14. “Does IT matter” is a book written by

(a) Bill Gates

(b) N. R. Narayanan

(c) Nicholas Carr

(d) Thomas D. Harris

(e) None of these

ANS (c)

15. ‘Beyond time’ is the book written by

(a) Namita Gokhale

(b) Ruskin Bond

(c) William Balrymple

(d) Josef Korbel

(e) None of these

ANS (e)

16. The famous book ‘Anandmath’ has been authorised by

(a) Rabindranath Tagore

(b) Bankim Chandra Chattopadhyaya

(c) Sarojini Naidu

(d) Sri Aurobindo

ANS (b)

17.Who wrote a book describing the theory of economic drain of India during British rule?

(a) Dadabhai Naoroji

(b) Lala Lajpat Rai

(c) Mahatma Gandhi

(d) Jawaharlal Nehru

ANS (a)

18. The author of the book ‘Waiting for Godot’ is:

(a) Ruth Harring

(b) Susan Sontag

(c) Samuel Beckett

(d) Ben Jonson

ANS (c)

19. “The Vedas contain all the truth”, was interpreted by:

(a) Swami Vivekananda

(b) Swami Dayanand

(c) Swami Shraddhanand

(d) S. Radhakrishnan

ANS (b)

20. Sirr-i-Akbar was the Persian translation of fifty-two Upanishads by which son of shah Jahan?

(a) Ruth Harring

(b) N.A Palkhiwala

(c) Amrita Pritam

(d) Dara Shikoh

ANS (c)

21.In “The Travels of Gulliver”, what is the first things two Lilliputians discuss when they meet in the morning?

(a) The health of the moon

(b) The health of the sun

(c) The health of the earth

(d) The health of the venus

ANS  (b)

22.”The man who knew infinity” is the biography of

(a) Rene Descartes

(b) Stephen Hawking

(c) Albert Einstein

(d) S. Ramanujan

ANS (d)

23. The author of the book “Waiting for the Mahatma” is

(a) R.K Narayan

(b) N.A Palkhiwala

(c) Amrita Pritam

(d) M. Malgonkar

ANS (a)

24. Who has authored the book A Brief History of Time?

(a) Carl Sagan (b) Issac Asimov

(c) John Gribbin (d) Stephen Hawking

ANS (d)

25. The book ‘Living with Honour’ is written by

(a) Arundhati Roy (b) Shiv Khera

(c) Pramod Batra (d) Vikram Seth

ANS (b)

26. The book ‘Cricket My Style’ is written by

(a) Sunil Gavaskar (b) Sachin Tendulkar

(c) Kapil Dev (d) Mohinder Amarnath

ANS (c)

27. Who wrote the book ‘The Book of Indian Birds’

ANS – Dr. Salim Ali

28. The oldest of the vedic literature is

(a) Sama Veda

(b) Yajur Veda

(c) Rig Veda

(d) Atharva Veda

ANS (c)

29. ‘Leelavathi’ the famous sanskrit grantha is a book on

ANS – Mathematics

30. Who is the author of An Equal Music’ (1999)

ANS – Vikram Seth

31. Who wrote the poem Passage to India’ in 1871

ANS – Walt Whitman (American Poet)

32. Who is the author of the book The Canterbury Tales’

ANS – Geoffrey Chaucer

33. Who is the author of the book Anna Karenina’

ANS – Leo Tolstoy

34.Who is the author of the book The Adventures of Tom Sawyer’

ANS – Mark Twain

35. Who is the author of the book The Adventures of Sherlock Holmes’?

ANS – Sir Arthur Conan Doyle

36.Who is the author of the book The Comedy of Errors’?

ANS – William Shakespeare

37. Who is the author of the book Animal Farm’

ANS – George Orwell

38. Who is the author of the book The Rime of the Ancient Mariner’?

ANS – Samuel Taylor Coleridge

39. Who is the author of the book, Through the Looking-Glass’?

ANS – Lewis Carroll

40. Who is the author of the book, All’s Well That Ends Well’?

ANS – William Shakespeare

41. Who is the author of the book Akbar-nama’

ANS – Abul Fazl

42. Who is the author of the book The Adventures of Huckleberry Finn’?

ANS – Mark Twain

43. Who is the author of the book Antony and Cleopatra’?

ANS – William Shakespeare

44. Who is the author of the book , Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Mathematical Principles of Natural Philosophy, 1687)

ANS – Sir Isaac

45. Who is the author of the book “JyotiPunj”?

ANS – Narendra Modi

Related Searches: Bank Clerk, Bank Clerk Exam, Bank Clerk Model Papers, Bank Clerk Sample Papers, Bank Clerk Previous Papers, Bank Clerk Preparation guide, Bank Clerk preparation books, Bank Clerk interview questions, Bank Clerk exam question papers, Bank Clerk general knowledge questions, Bank Clerk GK questions

Share

Share This Post

Related Articles

© 2017 GovtVacancies.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie